Kompetenceudvikling skudt i gang

Profilbillede
dato

Tirsdag den 1. juni lød startskuddet til tre års kompetenceudvikling for de lærere og undervisere, der skal vejlede de unge på MakerVærket.

Når folkeskolelever og elever fra ungdomsuddannelserne tager MakerVærket i brug, så bliver det sammen med kompetente lærere og undervisere fra kommunens fem folkeskoler, Frederikssund Gymnasium, U/NORD, FGU, U10 og ungdomsskolen. 

Tre års kompetenceudvikling

I alt samledes 27 kommende maker-vejledere online for første gang tirsdag den 1. juni til begyndelsen på tre års intensiv kompetenceudvikling. I løbet af de tre år skal de mange lærere og undervisere blandt andet gennemføre en fuld diplomuddannelse, som via Københavns Professionshøjskole er specielt udviklet til MakerVærket i Frederikssund. 

Omdrejningspunktet på uddannelsens første modul er at styrke praksisfagligheden i, hvordan man med udgangspunkt i konkrete problemstillinger fra erhvervslivet kan udvikle nye læringsrum for børn og unge med nye teknologier og designprocesser. 

MakerVærket udvikler vi sammen

De kommende maker-vejledere har også en central rolle i at udvikle og udbrede MakerVærket på deres respektive skoler og uddannelsesinstitutioner. Derfor har andet modul på uddannelsen fokus på vejlederen som organisatorisk udviklingsagent. Maker-vejlederne spiller også en aktiv rolle i andre udviklingsopgaver relateret til MakerVærket – f.eks. udvikling af undervisningsmaterialer og input til digitale platforme.

Samarbejde udvider netværk

Det er helt nyt, at lærere og undervisere på tværs af både folkeskoler, gymnasium, ungdomsuddannelser og ungdomsskole gennemfører en så omfattende kompetenceudvikling sammen i en kommune. Mange af de 27 deltagere udtrykte da også glæde over muligheden for at udvide deres netværk med ligesindede, som brænder for makerspaces som læringsmiljøer for både små og store elever i alle folkeskoler og på vores mange lokale ungdomsuddannelser.

Skal skabe nye læringsmiljøer

MakerVærket er et samarbejde mellem Campus Frederikssund, Frederikssund Erhverv og Frederikssund Kommune, der skal skabe et læringsrum, hvor børn og unge kan arbejde med at løse konkrete problemstillinger fra erhvervslivet med nye tilgange og redskaber. Formålet er blandt andet at skabe en tættere relation mellem elever, studerende og erhvervslivet samt at udvikle nye og spændende læringsmiljøer for børn og unge.

Byrådet i Frederikssund Kommune afsatte i 2020 to millioner kroner til MakerVærket, hvilket blandt andet resulterede i, at der ved årsskiftet stod et MakerVærk Central klar på Campus Frederikssund. Der etableres netop nu - og i det kommende skoleår – satellitter af MakerVærket på alle kommunens folkeskoler, som de kommende maker-vejledere, lærerkollegaer og elever også kan gå ombord i. MakerVærket har også fået støtte af Villum Fonden på 6,75 millioner kroner. 

Kilde: Redaktionen